...
  30 / 04 / 2021

#NPTlover

Voor écht Nieuwpoort lovers heeft de stedelijke vismijn weinig geheimen…
De Vismijn van Nieuwpoort is ’s morgens vroeg het kloppend hart van de stad én draaischijf van verse vis. Dan komen de vissersschepen terug van hun nachtelijke vangst, worden ze gelost, de vis gesorteerd en nadien geveild. De vismijnmedewerkers, schippers en veilingmeesters klaren deze helse klus in slechts enkele uren. Vis moet zo snel mogelijk bij de handelaar en bij de klant op hun bord geraken. Wat is er immers lekkerder dan verse vis? De Stedelijke Vismijn verhandelt drie keer per week honderden kilogram vis waaronder zeebaars, rode poon, wijting, makreel, rog, tong, pladijs en
bot. Dagelijks voeren twee schepen, N86 en N82, ook kilo’s grijze garnalen aan die door de Vismijn eerst gezeefd worden en vervolgens te koop aangeboden. Deze delicatesse, dé Nieuwpoortse grijze garnaal, is het handelsmerk van Nieuwpoort, dé kaviaar van de Noordzee.

Garnalentijdlijn

’s Middags om 16 u.    De garnaalschepen vertrekken vanuit de Stedelijke Vismijn richting Noordzee.
Van 17 u. tot 5 u. ’s ochtends    De garnaalschepen vissen in de Noordzee. De vissers zijn druk in de weer met hun netten voor het ophalen van garnalen. De garnalen worden aan boord gekookt.
’s Ochtends om 6.45 u.    De garnaalschepen lossen hun vangst aan de kaai van de Stedelijke Vismijn.
’s Ochtends om 7 u.    De garnalen worden gezeefd door de zeefmachine in de veilingzaal.
Elke weekdag om 7.30 u. ’s ochtends    De garnalen worden verkocht in de verkoopzaal. De bijvangst (vis die wordt gevangen samen met de garnaal) wordt verkocht op maandag, woensdag en vrijdag.
’s Ochtends om 7.45 u.    De garnalen worden naar de verschillende vishandelaars gebracht.
’s Ochtends om 8 à 8. 30 u.    De garnalen liggen in de etalage van onze lokale vishandelaars.
’s Middags om 12 u.    Smakelijk!

Wist je dat?

… de grijze garnaal roze wordt door het kookproces?
… de garnaal in het Nieuwpoorts dialect ‘gernoar’ wordt genoemd?
… het strippen van een vis in het vissersjagon ‘gutten’ heet?
… de ogen van een rog wimpers hebben?
… een heek in de visserstaal een ‘mooie meid’ wordt genoemd?


Bezoek de vismijn achter de schermen, ‘Van Pittig Bruintje tot Grijze Garnaal’

Op dinsdagvoormiddag, en ook op donderdag tijdens de zomer, kun je deelnemen aan de rondleiding Van Pittig Bruintje en Grijze Garnaal. Je krijgt een introductie via een geanimeerde film waarna de veilingmeester je een spoedcursus op het veilingsysteem geeft. Een vismijngids neemt je vervolgens mee voor een rondleiding door de Vismijn en langs de vissersschepen. Als afsluiter kun je je wagen aan het garnaalpellen vergezeld van een Rodenbach-biertje. De bittere ietwat zure smaak van dit bier gaat perfect samen met de zilte smaak van grijze garnalen. Een combinatie die je eens moet uitproberen. Op vrijdagmiddag is er tijdens de paas- en zomervakantie een rondleiding op kindermaat door en rond de Stedelijke Vismijn.

Maand van de garnaal:

Oktober is de ‘Maand van de Garnaal’ in Nieuwpoort. De Stad plaatst daarmee de Noordzeegarnaal, één van zijn belangrijkste streekproducten, in de kijker. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de lokale handelszaken en restaurants. Daarnaast worden tal van leuke en leerrijke activiteiten georganiseerd.

Vissersboot Surcouf

Wandel langs de kade en ontdek de Surcouf, een authentiek en gerestaureerd vissersvaartuig, dat op het droge wordt getoond. De Surcouf viste op tong, pladijs, kabeljauw, tarbot, griet, schar, bot, wijting en garnaal.

#NPTlover

Voor échte Nieuwpoortlovers is er tevens een #NPTlover-kledinglijn. Bijzonder stijlvolle sokken met  dé Nieuwpoortse garnalen of dé vuurtoren mogen alvast niet ontbreken aan je garderobe.  


Toerisme Nieuwpoort – Hendrikaplein 11, 8620 Nieuwpoort
Tel. 058 22 44 68 – toerisme@nieuwpoort.be
Alle info en evenementen op www.visit-nieuwpoort.be.

Bron afbeeldingen: Bernine Deramoudt, Westtoer en Toerisme Nieuwpoort.